info@lektoriranje.si   
02/450 350 9 031/335 484   
domov > lektorjeva razmišljanja > Brucovanje ali brucevanje?

  .: MENI :.  
Prva stran
Opis naše dejavnosti
Kaj je lektoriranje
Zakaj lektorirati
Kako lektoriramo
Reference
Lektorjeva razmišljanja
Povezave
Podatki o podjetju

  .: povej prijatelju :.  
  
 
 

Brucovanje ali brucevanje?

Lepa beseda lepo mesto najde.

Počitnicam bo kmalu sledilo novo študijsko leto, ki bo za marsikoga prvo ... Kmalu po tem pa, ko so odplesali maturantsko parado v Guinessovo knjigo rekordov, verjetno že razmišljate, kakšen sprejem bi pripravili novim brucem ... Razmislimo torej tokrat o tem, kam bodo šli letošnji maturantje jeseni – na brucEvanje ali brucOvanje?

Vprašanje že mesece zabava naše prijazne poslovne partnerje in vse pridne na Zavodu MladiM, zato naj povprašamo še vas. Najprej pa, kaj o tem pravi jezikoslovje?

Pogled v slovnico. Slovnično pravilno je seveda brucevanje, ker velja: z brucem, bručev, seveda po primeru stric, s stricem, stričev.

Slovenski pravopis (slovarski del) piše, da gremo brucevat. Ob tem izraz brucovati označi s praznim krogcem, kar pomeni nepravilno ... ne pa tudi prepovedano.

V enem od strokovnih prispevkov tudi Marta Kocjan Barle ne nasprotuje rabi brucovanja in to utemeljuje z dejstvom, da je beseda že sama po sebi slengovska. In zakaj se ne bi slengovsko tudi sklanjala?

Kako torej? Bomo v prihodnje brucovali ali brucevali? »Slengovski« argument je dober, vendar pa bi bilo verjetno zanimivo, če bi enkrat kdo organiziral brucevanje ... s tem bi pritegnil pozornost in pokazal na svojo razgledanost in poznavanje pravopisa.

Kaj pa menite vi? Napišite nam, prosim, svoje mnenje. Veseli bomo vaših predlogov in zamisli na elektronskem naslovu info@lektoriranje.si.

Lepa beseda lepo mesto najde. Kakšno mesto bosta našla brucevanje in brucovanje?

 
 
© 2003--2023 Littera medica, d. o. o.