info@lektoriranje.si   
02/450 350 9 031/335 484   
domov > kaj je lektoriranje

  .: MENI :.  
Prva stran
Opis naše dejavnosti
Kaj je lektoriranje
Zakaj lektorirati
Kako lektoriramo
Reference
Lektorjeva razmišljanja
Povezave
Podatki o podjetju

  .: povej prijatelju :.  
  
 
 

Kaj je lektoriranje

Ste se pri branju katerega besedila že kdaj nasmehnili ob posrečenih napakah piscev? Morda ste na primer v navodilih za uporabo svojega aparata za domačo uporabo prebrali, da mora slabovidni osebi pri prvem branju navodil in prvi uporabi aparata pomagati jasnovidna oseba (morda pa vendarle oseba z zdravim vidom?) … Ali pa ste v časopisu prebrali naslov Intervju z novim šolskim ministrom dr. Milanom Zverjo (in ste se vprašali, ali ne 'z Zverom'?) … Morda se tudi vi večkrat sprašujete, kakšna je pravopisna in pomenska razlika med sveže pečenim puranom in svežepečenim ministrom.

Bralci se ob teh primerih sicer zabavamo, vendar pa ob tem tudi pomislimo, ali pisec ni še enkrat prebral svojega besedila in opazil svoje okusne ali neokusne šale, lapsusa … ali ni tega besedila pred objavo prebral nihče drug … ali morda obstaja oseba, ki bi lahko pravočasno opozorila na take in manjše neprijetnosti, ki jih pozoren bralec opazi …

V naglici, ki je v poslovnem svetu prisotna večino dni in ob nastajanju večine publikacij, se zdi nepomembno, da bi bilo besedilo še jezikovno in slogovno ustrezno, ne le strokovno. Pa je vendarle gospodarska škoda, ki nastane zaradi nezadovoljstva ob branju izdanega besedila, ki naj bi stranke, naročnike ali poslovne partnerje nagovarjala in vabila k sodelovanju, veliko večja od finančnega in časovnega stroška, ki bi ga podjetje namenilo za pravopisni, slovnični in slogovni pregled besedila.

Namen tega pisanja ni puristični boj za ohranitev slovenščine in čistega jezika, ampak samo povabilo k razmišljanju o tem, kaj za poslovno uspešnost pomeni dobra komunikacija s pozorno zapisanimi besedili in primerno izbiro možnosti, ki jih ponuja slovenski jezik.

Smo namreč manjše podjetje v Ljubljani, ustanovljeno s konkretnim ciljem – v slovenskem prostoru profesionalizirati jezikovno svetovanje ter lektoriranje slovenskih besedil.

 
 
© 2003--2023 Littera medica, d. o. o.