info@lektoriranje.si   
02/450 350 9 031/335 484   
domov > lektorjeva razmišljanja > Tri pike, pomišljaj in vezaj

  .: MENI :.  
Prva stran
Opis naše dejavnosti
Kaj je lektoriranje
Zakaj lektorirati
Kako lektoriramo
Reference
Lektorjeva razmišljanja
Povezave
Podatki o podjetju

  .: povej prijatelju :.  
  
 
 

Tri pike, pomišljaj in vezaj

Lepa beseda lepo mesto najde.

ALI STE VEDELI, DA TRI PIKE PIŠEMO …

Naj kratko predstavim tri ločila, ki so zanimiva in s pravilnim zapisom katerih se marsikateri slovenist sreča šele v študentskih letih. Kako po Slovenskem pravopisu pravilno zapisujemo tri pike, pomišljaj in vezaj?

Nekateri bolj, drugi manj, prav gotovo pa vsi pri pisanju uporabljamo tropičja. Zapisujemo jih različno, vendar pa je pravilen le en zapis, ki se nam zdi, ko ga spoznamo, malo nenavaden, nato pa se ga kmalu navadimo – pred in za tropičjem mora namreč biti presledek. Npr. V trgovino sem šla po vsakdanje stvari – kruh, mleko, kivije, banane, vodo …

Pomišljaj in vezaj: prva razlika med njima je oblikovna: pomišljaj je daljša črtica (kot minus med matematičnimi znaki), vezaj pa kratka. Predstavljamo si lahko, da torej pomišljaj potrebuje več prostora, zato v večini primerov naredimo pred in za njim še presledek (ker med branjem pomislimo oz. deloma zadržimo hitrost in spremenimo ton glasu) – npr. … (primer ponazarja). Vezaj pa je »uboga« kratka črtica, ki bi se (recimo) lahko izgubila, če je ne bi držali beseda pred njo in beseda za njo (angleško-slovenski slovar). V večini primerov vezaj nadomešča pomen 'in', včasih pa poveže število in besedo (10-letnica Skale, mladinske ulične vzgoje).

Vendar pa v nekaterih primerih tudi pred pomišljajem in za njim ne vstavljamo presledka. To je, ko pomišljaj zapišemo namesto predlogov od … do. Npr. proga Rakovnik–Fužine, odprto 8–10, str. 5–10, v letih 2000–2005 ipd.

Tudi alineje so načeloma pomišljaji, zato torej dolge črtice. Danes nam računalniški programi nudijo že toliko možnosti, da si lahko tudi taka pravopisna pravila sami zapišemo v program.

Naj tudi vaša ločila najdejo pravo mesto.

 
 
© 2003--2023 Littera medica, d. o. o.