info@lektoriranje.si   
02/450 350 9 031/335 484   
domov > lektorjeva razmišljanja > pika

  .: MENI :.  
Prva stran
Opis naše dejavnosti
Kaj je lektoriranje
Zakaj lektorirati
Kako lektoriramo
Reference
Lektorjeva razmišljanja
Povezave
Podatki o podjetju

  .: povej prijatelju :.  
  
 
 

Pika

Lepa beseda lepo mesto najde.

Posvetimo se malo pisanju, ki prej ali slej osrečuje ali zamori, predvsem pa zaposli vsakega študenta. To je pisanje seminarskih nalog, ob zaključku študentskih dni pa diplomskega dela. Dovolite nekaj namigov o jeziku.

Tokrat poglejmo ločilo, ki je pravzaprav zelo preprosto – pika. Na koncu povedi nam ne dela težav, ni pa priporočljiva raba pike za številkami, ki označujejo poglavja in podpoglavja seminarske naloge (gre za oznake v kazalu in na začetku poglavja v samem besedilu). Razlog: 1. poglavje sicer lahko preberemo »Prvo poglavje«, vendar pa poskusite prebrati 1.1.2. poglavje. In? Najbolj logično to preberemo »Poglavje ena pika ena pika dve« ali »Poglavje ena ena dve«. Ker pa pri pravopisu velikokrat obvelja načelo enotnosti, za nobeno zadnjo številko poglavja ali podpoglavja ne pišemo pike. Torej tudi za 1 pri prvem poglavju ne.

Kaj pa pika v krajšavah? Velikokrat beremo in zapisujemo imena podjetij oz. gospodarskih družb. Pri tem je zanimivo vedeti, kako je videti pravilen zapis. Če bi bil npr. gorenjski študentski časopis delniška družba, bi to marsikdo zapisal kar Organon d.d., kar pa je po Slovenskem pravopisu nepravilno.

Najprej, za imenom podjetja je vedno vejica, ki ime loči od pristavka. Verjetno se vsi spomnimo povedi iz osnovne šole:
France Prešeren, naš največji pesnik, se je rodil v Vrbi.

Primerjajmo to z naslednjo povedjo:
Organon, delniška družba, je gorenjskim študentom in slovenščini prijazna časopisna hiša.
Littera medica, družba z omejeno odgovornostjo, s polno odgovornostjo lektorira tudi seminarske naloge.

ALI

Organon, d. d., je gorenjskim študentom in slovenščini prijazna časopisna hiša.
Littera medica, d. o. o., s polno odgovornostjo lektorira tudi seminarske naloge.

Kot ste že sami opazili, je presledek tudi za vsako piko, ki krajša besedno zvezo delniška družba ali družba z omejeno odgovornostjo.

Vem, vsi pišejo brez vejice in presledka za piko. Žal so podjetja tako tudi registrirana, vendar pa je registrirani zapis pomemben le za račune in dokumentacijo, ki jo pregleduje Davčna uprava RS. Če pa smo že kot študenti v svojih besedilih pozorni na logičnost in pravopisno pravilnost zapisa, profesor lahko le občuduje našo jezikovno pozornost in doslednost.

 
 
© 2003--2023 Littera medica, d. o. o.